I N T R O D U C T I E .
U vindt:
Kwartierstaten van Riet, en wel onder de knop als tekst: een uitvoerige;
en onder de knop schematisch: een grafische voorstelling (waarbij U de belangrijkste gegevens kunt oproepen door een persoon aan te wijzen).
Na de kwartierstaat in tekstvorm volgt een index op achternaam voor de in de kwartierstaat genoemde personen.
Deze namen fungeren als links: door ze aan te klikken, wordt U direct naar de plaats geleid waar de bewuste persoon in de kwartierstaat voorkomt.
Om snel bij de index te komen, klikt U – wanneer U eenmaal bij de kwartierstaat bent aangekomen – op de knop INDEX bovenin het menu.
Een toelichting op het begrip kwartierstaat vindt U een paar alinea's verderop.
Beide kwartierstaten staan overigens onder de knop Documenten in het menu links; dat betekent, dat ze vanwege het privékarakter alleen toegankelijk zijn voor naaste familieleden.
De parenteel van Jan Coopsen, stammend nog uit de zeventiende eeuw.
Bij een parenteel verzamel je alle nakomelingen.
Hier heb ik de directe lijn naar de generatie van Riets vader in blauw schrift weergegeven.
In de parenteel worden de gegevens per generatie opgesomd.
Na de parenteel volgt een index op achternaam van de personen die in de parenteel voorkomen.
Ook hier kunt U de naam als link gebruiken.
Bovenin het menu aan de linkerkant van de parenteel en van de kwartierstaat in tekstvorm ziet U de knop INDEX; wanneer U die aanklikt, vindt U de lijst met namen.
In het menu ziet U verder knoppen als Namen, Magescheid, De Franse tijd, Napoléon. Daaronder "staan" m.i. voor belangstellenden interessante onderwerpen die verband houden met dingen die in de parenteel en de kwartierstaat voorkomen.
Documenten is voor naaste familieleden gereserveerd en Bronnen laat zien waar veel gegevens vandaan komen.
Het volgende is bestemd voor beginnende genealogen !
- Genealogie is niet alleen het algemene begrip voor geslachtkunde, maar betekent ook concreet stamboom.
- Bij een genealogie in die laatste betekenis draait het om de mannelijke afstammelingen; je stopt dus met uitzoeken, wanneer er geen mannelijke nazaten meer zijn.
- Voor een parenteel verzamel je alle nakomelingen.
- Zowel bij een parenteel als bij een genealogie begin je met de oudste voorvader en werk je a.h.w. naar het heden toe.
Je kunt ook andersom te werk gaan: je gaat dan van een bepaalde persoon uit en verzamelt al zijn voorouders; nu werk je dus naar het verleden toe. Op deze manier krijg je een zogenaamde kwartierstaat. - Een kwartierstaat bevat dus de gegevens van iemands ouders, grootouders, overgrootouders etc..
Het woord "kwartier" slaat hier op de vier kwarten, dus de vier delen, die na de ouders iemands voorgeslacht uitmaken: de ouders van de vader en die van de moeder en dan weer de ouders van deze vaders en moeders enz..
Telkens zo teruggaand in de tijd ontstaat er een reeks, die zich steeds,
in elke voorafgaande generatie dus, verdubbelt: 2 ouders – 4 grootouders –
8 overgrootouders enz..
Ieder krijgt een nummer.
De persoon nu, van wie de kwartierstaat uitgaat, is de proband of kwartierdrager; deze persoon krijgt nummer 1.
De vader van de proband krijgt het nummer 2, diens vader 4, de overgrootvader 8 en zo vervolgens.
De echtgenotes hebben telkens één nummer hoger.
Daarom is de moeder van de proband nummer 3.
Haar vader is 6, haar moeder (dus) 7. De ouders van deze laatsten dragen derhalve de nummers 12 en 13 en van de moederskant 14 en 15.
Omdat de grootvader van Riets moeder, nr. 12 dus, niet bekend is, wordt zijn reeks niet voortgezet – de nummers 24, 25 ontbreken derhalve en daarom ook de nummers 48 en 49 en 50 en 51 en zo vervolgens.
Zo zijn er meer lege plekken, maar de rechte lijn van Riets voorgeslacht is in enkele gevallen te volgen tot rond 1650, maar liefst twaalf generaties terug in de tijd. Zo trouwen Gerrit Banninck en Jutken ten Oldenhave Elijcke op 4 juli 1641 met elkaar, bijna op de kop af 300 jaar voor Riet geboren werd.
En voor beginnende computeraars nog dit:
Het is niet mogelijk van de grafische weergave van de kwartierstaat naar alle andere onderdelen van de website te springen.
Dit geldt overigens ook voor de andere pagina's, waarop ik aan de linkerkant geen menu heb gezet.
Derhalve: Om deze vensters te verlaten en naar de vorige pagina te gaan, klikt U gewoon op het kruis met de functie "Sluiten" rechts boven.
Waar mogelijk heb ik er overigens een sluit-dit-venster-knop opgezet.
U komt dan weer op de voorgaande pagina. (Dit nu werkt bij Windows door verschillende updates niet altijd meer. Soms vindt U links een verzameling pas gebruikte sites; daar kunt U dan de niet meer nodige site wegklikken en de vorige aanklikken.)
Overigens kunt U vrijwel altijd via de knop "HOME" naar de openingspagina van de Homepage wanneer U iets te veel mocht hebben weggeklikt, zodat U weer opnieuw kunt beginnen.
© Copyright Cor Lentink.